Elon Musk- The Sky is Not the Limit

“Don’t tell me the sky’s the limit when there are footprints on the moon.”
― Paul Brandt

Cine e Elon Musk ? Elon Musk este un antreprenor, inventator si inginer, cunoscut pentru fondarea unora dintre cele mai importante companii din prezent si detine o avere de aproximativ $13 miliarde. El s-a nascut in Africa de Sud, dar dupa o copilarie nu foarte fericita, s-a mutat in Canada, iar mai apoi in Statele Unite, pentru a-si urma visul, acela de face viitorul umanitatii un loc mult mai luminos. Inca din copilarie, Elon a dat o mare importanta educatiei, acesta dedicand pana la 10 ore pe zi cititului. Mare parte din ceea ce a invatat a invatat singur, considerand ca scoala este mult prea inceata pentru el.

Dupa terminarea facultatii, Elon Musk si-a inceput lungul drum al inovatiei. Acesta a fost interesat de mai multe industrii, printre care Internetul, energia electrica si explorarea spatiala. Prima sa companie, fondata atunci cand avea 24 de ani (1995), s-a numit Zip2 si era un portal pentru companiile media si comertul electronic. Aceasta a fost cumparata de Compaq in 1999, tranzactie din care Musk a primit $22 milioane.

Urmatoarea aventura pentru el a fost X.com, in 1999, un serviciu de plata electronica, care a fuzionat cu Confinity pentru a forma o companie pe care probabil o cunoasteti, PayPal. Nici aceasta nu a ramas foarte mult independenta, fiind cumparata de eBay in 2002, pentru $1,5 miliarde, suma din care Elon a primit $165 milioane.

Asa cum va imaginati, Musk nu s-a oprit aici, dorind in continuare sa-si indeplineasca visul. In 2002 a creat o companie numita SpaceX, o companie de transport spatial. Cu aceasta Musk dorea sa scada cat mai mult costurile lansarilor in spatiu si, intr-un viitor nu foarte indepartat, sa infiinteze o colonie pe Marte (dupa cum va imaginati, acest lucru nu s-a intamplat inca). Primii ani nu au fost foarte promitatori, primele 3 lansari fiind esecuri, rachetele explodand inainte sa ajunga pe orbita. Dar ambitia este una dintre trasaturile definitorii ale lui Elon, acesta lupta pana la capat, indiferent de sansele pe care le are sa reuseasca. Astfel, in 2008, cea de-a 4-a lansare a fost un succes si a reusit sa semneze cu NASA un contract pentru 12 lansari, in valoare de $1,6 miliarde. In prezent, SpaceX e una dintre cele 4 entitati care au lansat o capsula pe orbita si au adus-o inapoi, celelalte fiind Statele Unite ale Americii, Rusia si China.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Elon_Musk_gives_tour_for_President_Barack_Obama.jpg

O alta companie a lui Elon Musk este Tesla Motors, un producator de masini electrice. El considera ca “energia verde” este viitorul umanitatii, asa ca face tot posibilul pentru renuntarea la combustibilii fosili. Pana in prezent, Tesla a lansat pe piata 2 dintre cele mai cautate si avansate masini electrice, Tesla Roadster si Tesla Model S. In 2015, Elon a anuntat ca Tesla se va extinde, pentru a intra pe piata bateriilor cu Powerwall, o baterie pentru uz domestic, care stocheaza energia solara pentru a face posibila folosirea ei in timpul noptii sau in perioadele cu potential energetic mai scazut. Tot pentru industria energiei solare, Musk a fondat compania SolarCity, care ofera servicii pentru instalarea si intretinerea panourilor solare.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Elon_Musk,_Tesla_Factory,_Fremont_%28CA,_USA%29_%288765031426%29.jpg

Elon Musk este unul din oamenii care ne dovedesc ca merita sa lupti pentru visurile tale. Desi a fost de mai multe ori aproape de faliment, asta nu l-a oprit din a continua ceea ce a inceput, si intr-un final fiecare lucru pe care l-a inceput a avut succes. Cu PayPal, SpaceX, Tesla si SolarCity, Elon a devenit o legenda, fiind comparat cu personalitati ca Henry Ford, Howard Hughes sau Steve Jobs si cu siguranta nu se va opri aici. Inclusiv personajul lui Tony Stark din filmele Iron-Man a fost inspirat din Elon Musk. Dorinta lui, aceea de a face lumea un loc mai bun l-a facut sa depaseasca limitele si sa faca lucuri care unii le-ar fi considerat imposibile. Elon Musk e un om rar, un adevarat vizionar, un om care are cu adevarat potentialul de a face viitorul un loc mai bun pentru toata omenirea.

Va las cu o serie de citate ale acestuia:

“Failure is an option here. If things are not failing, you are not innovating enough.”

“If something is important enough, even if the odds are against you, you should still do it.”

“Constantly think about how you could be doing things better and keep questioning yourself.”

“Life is too short for long-term grudges.”

“In terms of the Internet, it’s like humanity acquiring a collective nervous system. Whereas previously we were more like a… collection of cells that communicated by diffusion. With the advent of the Internet, it was suddenly like we got a nervous system. It’s a hugely impactful thing.”

“There’s a fundamental difference, if you look into the future, between a humanity that is a space-faring civilization, that’s out there exploring the stars … compared with one where we are forever confined to Earth until some eventual extinction event.”

“Sooner or later, we must expand life beyond our little blue mud ball–or go extinct”

“I came to the conclusion that we should aspire to increase the scope and scale of human consciousness in order to better understand what questions to ask. Really, the only thing that makes sense is to strive for greater collective enlightenment.”

“You want to be extra rigorous about making the best possible thing you can. Find everything that’s wrong with it and fix it. Seek negative feedback, particularly from friends.”

“[My biggest mistake is probably] weighing too much on someone’s talent and not someone’s personality. I think it matters whether someone has a good heart.”

“The first step is to establish that something is possible; then probability will occur.”

Leave a comment