Fenomenul Baader-Meinhof

Posibil sa nu fi auzit de Fenomenul Baader-Meinhof, dar mai mult ca sigur il experimentati ocazional. Fenomenul Baader-Meinhof este acea “coincidenta” prin care la scurt timp dupa ce ati invatat un cuvant/termen sau ati aflat despre un eveniment/persoana/obiect, incepeti sa il observati in proportie mult mai mare in viata de zi cu zi . Sunt sigur ca vi s-a intamplat sa cititi pe internet sau intr-o carte despre un anumit lucru, iar urmatoarea zi sa auziti pe cineva ca vorbeste despre acel lucru, de obicei, atunci cand se intampla va atrage atentia in mod special.

Acest fenomen nu este doar o coincidenta, ci are legatura cu felul in care functioneaza creierul nostru. Atunci cand asculti sau citesti ceva, creierul cauta tipare, lucruri pe care le cunoaste, atunci cand intalneste un cuvant necunoscut, care nu are mare importanta conversatie sau in ceea ce citeste, are tendinta sa-l ignore, astfel, tu, probabil ca nici nu il observi in mod constient. Atunci cand inveti un cuvant nou, el este proaspat in creierul vostru, iar atunci cand e auzit sau citit iti atrage atentia, pentru ca tocmai ai aflat despre el, acesta este fenomenul Baader-Meinhof ( sau Frequency illusion).

Cum a ajuns acest fenomen cognitiv sa fie cunoscut ca Baader-Meinhof, nu se stie, dar Baader-Meinhof a fost numele unui grup terorist german, cunoscut mai tarziu ca Rote Armee Fraktion (Factiunea Armatei Rosii). In urmatoarele zile fiti atenti dupa acest fenomen si veti fi uimiti cat de des apare.

Leave a comment