Sputnik 1 (Спутник-1)

Pe 4 octombrie 1957 s-a intamplat ceva ce urma sa schimbe lumea. In aceasta zi, acum 58 de ani, Uniunea Sovietica a lansat de pe Cosmodromul Baikonur primul satelit artificial din istorie, Sputnik 1.

Sputnik1Sputnik 1 era o sfera de metal cu diametrul de 58cm, cu 4 antene care transmiteau semnal radio ( la 20,005 și 40,022 MHz). Misiunea sa a fost in mare parte de propaganda, sovieticii voiau sa demonstreze ca detin tehnologie mai avansata decat americanii, dar Sputnik a analizat si felul in care se transmit undele radio prin atmosfera Pamantului. Satelitul a urmat o orbita eliptica, mergand cu o viteza de ~29.000km/h si avand nevoie de 96 de minute pentru a completa o orbita. Transmisiunea radio a durat 21 de zile, iar Sputnik a reintrat si a ars in atmosfera pe 4 ianuarie 1958, dupa ce a calatorit 70.000.000km.

Momentul a dus la asa numita “Criza Sputnik”, in care Statele Unite au realizat ca ramasesera in urma pe partea tehnologica. Asta a dus la crearea NASA, o schimbare majora in sistemul educational american si inceputul Cursei Spatiale, cateva decenii in care cele 2 puteri au incercat sa isi demonstreze superioritatea.

Sputnik 1 a marcat inceputul unei noi ere. Ne-a dus spre noi descoperiri si spre cea mai rapida evolutie tehnologica de pana atunci, si poate cel mai important, ne-a demonstrat ca cerul nu mai este limita. Lansarea lui Sputnik in aceasta seara de octombrie este cu adevarat una dintre cele mai mari realizari ale omenirii.

Leave a comment